Filmove na BFDKF videlo više od 7.500 gledalaca

Programe 62. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF) pratilo je više od 7.500 ljudi, saopštili su organizatori...

Programe 62. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF) pratilo je više od 7.500 ljudi, saopštili su organizatori festivala održanog od 23. do 29. marta u Domu sindikata.
Mladen Matičević


To je značajno povećanje broja gledalaca u odnosu na nekoliko proteklih godina, zahvaljujući novom konceptu koji je uveo tri takmičarske selekcije (domaću, regionalnu i medjunarodnu), posvetio pažnju, uz kratke, dokumentarcima srednjeg i dugog metra, a takodje vratio projekcije u Dom sindikata (iz Doma omladine i Dvorane kulturnog centra).
Umetnički direktor BFDKF-a Mladen Matičević ocenio je da se "festival u velikom stilu vratio na domaću i regionalnu scenu".
"To možemo videti po relevantnom programu koji je prikazan, punim salama u udarnim terminima od 20 časova, domaćim i stranim autorima koji su bili gosti festivala, ali i ljudima iz profesije koji su uručivali nagrade na završnoj svečanosti", rekao je on.

Medju njima su bili i Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora BFDKF-a, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.
Nagrade su bile novčane: za najbolji dugometražni film u sve tri kategorije 200.000 dinara, za srednjemetražni 150.000, za kratkometražni 75.000 dinara, koliko iznose i sve strukovne nagrade, a za nagradu publike 100.000 dinara.
Festival je posetilo više od 50 gostiju iz regiona, Evrope i sveta, kao i veliki broj domaćih autora. Dom sindikata je tokom trajanja BFDKF-a ponovo bio mesto okupljanja i druženja dokumentarista sa publikom, istakli su organizatori. 


Blic

Povezani članci

vesti 5548234089120267933

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item