Časopis 'Zarez' osnivačice Andree Zlatar ostao bez novca za izlaženje

Dvotjednik za kulturu i društvena zbivanja Zarez jučer se prvi put u 16 godina nije se pojavio na kioscima. Uredništvo se uz isprike čit...

Dvotjednik za kulturu i društvena zbivanja Zarez jučer se prvi put u 16 godina nije se pojavio na kioscima. Uredništvo se uz isprike čitateljima na Facebooku opravdava da im nisu isplaćeni prihodi od prodaje posljednjih brojeva, da nemaju novi godišnji ugovor za sufinanciranje ni od Ministarstva kulture ni od Grada Zagreba te da im Zagreb duguje i sredstva od prošle godine.

Neizlaženje Zareza dogodilo se samo dva dana nakon što je ostavku na mjesto ministrice kulture dala Andrea Zlatar Violić, jedna od suosnivačica i njegova prva glavna urednica koja je dala 1400 kuna kao osnivački kapital za tvrtku Druga strana d.o.o. (u kojoj udio ima i Ana Šarić, partnerica HDZ-ovca Tomislava Karamarka). Zbog neprijavljenog suvlasničkog udjela u tom poduzeću ministrica je svojedobno platila kaznu od 15.000 kn, no u uredništvu Zareza tvrde da se neizlaženje "samo naizgled podudara s preslagivanjem snaga u nadležnoj instituciji", dodajući da su žrtve marginaliziranja kulture u našem društvu.

No budućnost Zareza ipak ne bi trebala biti neizvjesna: Grad Zagreb za ovu im je godinu odobrio 95.000, a Ministarstvo 550.000 kuna.

Večernji list

***

Redakcija Zareza ispričava se svim svojim čitateljima i suradnicima što danas, 27. ožujka 2015. godine, na kioscima neće moći pronaći Zarez br. 405. Protekle smo se godine nekoliko puta zbog kašnjenja raspisivanja i rezultata javnih natječaja, kao i uplate dodijeljenih financijskih sredstava, našli u situaciji u kojoj nismo bili sigurni hoće li broj koji smo pripremili utorkom u konačnici biti tiskan na što smo više puta upozoravali i u samim novinama. 

Upravo se to dogodilo s našim 405. brojem: po prvi put od veljače 1999. godine Zarez se neće naći na kioscima u svojem redovnom dvotjednom tempu jer smo, unatoč podmirenju cjelokupnog duga tiskari početkom siječnja ove godine, naredne brojeve tiskali zahvaljujući razumijevanju i strpljenju naše tiskare, Slobodna Dalmacija. Budući da do utorka 24. ožujka nismo dobili prihode od prodaje posljednjih brojeva, niti novi ugovor za 2015. godinu, niti dio dodijeljenih sredstava za provođenje programa u 2014. godini od Grada Zagreba, kao ni ugovor od Ministarstva kulture za 2015. godinu na čijim smo natječajima ostvarili financiranje, novi broj Zareza morat će pričekati neki drugi dan.

Premda se neizlaženje Zareza naizgled podudara s preslagivanjem snaga u nadležnoj instituciji, o poveznicama između dva događaja može se govoriti isključivo osvrnemo li se na širi plan: sektor kulture je i dalje marginaliziran, podfinanciran, narušen tržišnom logikom unutar koje ne može funkcionirati zbog svojih specifičnosti i obilježen krajnjom nesigurnošću kako svojih proizvoda, tako i svojih radnika. Jedina razlika između Zareza i drugih časopisa s područja kulture i znanosti je što Zarez izlazi redovnim tempom od kojega do sada nismo morali odstupati pa se ovo prisilno odsustvo i nesigurnost našeg djelovanja lakše zamijeti nego u slučaju elektroničkih medija ili tiskanih medija koji izlaze u drugačijem tempu.

Unaprijed se zahvaljujemo svojim čitateljima i suradnicima na razumijevanju i strpljenju. O svim promjenama okolnosti obavijestit ćemo Vas na zarez.hr i svojoj Facebook stranici.

S nadom da će 405. broj osvanuti prije, a ne kasnije,
Uredništvo Zareza

Povezani članci

vesti 4695748746955801337

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item