Завршена "Борина недеља"

Доделом награде "Борисав Станковић" овогодишњем лауреату Николи Маловићу, у Врању је завршена "Борина недеља". Упрко...

Доделом награде "Борисав Станковић" овогодишњем лауреату Николи Маловићу, у Врању је завршена "Борина недеља". Упркос сукобу Града и Књижевне заједнице, традиција непрекинута. 

Доделом награде "Борисав Станковић" овогодишњем лауреату Николи Маловићу, у Врању је завршена 49. књижевна манифестација "Борина недеља".

Маловићу је стручни жири доделио награду за роман "Једро наде" у издању "Лагуне".

О књизи су говорили чланови жирија проф. др Александар Јовановић и проф. др Горан Максимовић који су у својим излагањима обухватили целокупни стваралачки опус овог писца.

Награду коју подразумева и новчани износ од 200.000 динара награђеном аутору уручили су председник жирија Александар Јовановић и уредник Књижевне заједнице Мирослав Цера Михаиловић.

Захваливши се на великом признању с именом писца који му је, како је рекао, био на неки начин учитељ и узор, Маловић је повукао паралелу између "учитеља" и "ђака":

- Бора Станковић је дао слику Врања негде између турског и модерног доба, а ја у свом стваралаштву дајем слику са обале нашег народа у овом периоду - рекао је Маловић, наглашавајући да је он српски писац из Боке Которске и "да нема његове маленкости српска књижевност не би излазила на море".

Мирослав Цера Михаиловић је на затварању овогодишње "Борине недеље" рекао за "Новости" да је, упркос одлуци града да не финансира манифестацију, она одржана онако како је испланирано и није прекинута традиција стара скоро пола века.

- Новац смо позајмили како бисмо испунили нашу обавезу и организовали манифестацију, а сви наши гости су били пуни разумевања, неки су чак одбијали да им се плате и путни трошкови. Љубитељи писане речи могли су да уживају у седам дана програма - каже Михаиловић.

Ове године манифестацију је беседом отворио Петар Милошевић, прошлогодишњи добитник награде.

У оквиру 49. Борине недеље одржано је низ књижевних вечери, "поетски мозаик", "портрет писца", а представљене су и нове књиге.

У просторији Епархије врањске вече победника пратила је многобројна публика међу којима традиционално студенти филолошких факултета универзитета у Београду и Нишу. 

Вечерње новости

Povezani članci

vesti 7963079521947236399

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item