Поједини музеји напуштају „Ноћ музеја”

„Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” нова је манифестација на домаћој културној сцени која ће трајати од од 9. до 18. маја и током које...

„Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” нова је манифестација на домаћој културној сцени која ће трајати од од 9. до 18. маја и током које ће посете изложбама бити бесплатне    

Бесплатне изложбе током десет дана (Фото З. Кршљанин)
„Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” нова је манифестација на домаћој културној сцени, трајаће од 9. до 18. маја и у њој ће учествовати велики број музеја и сродних институција широм Србије. Током тог периода више од педесет музеја, колико се за сада пријавило да учествује (позив је отворен до 31. марта), понудиће своје садржаје сваког дана у наведеном термину и то бесплатно. Међу њима су Народни музеј, Етнографски музеј, Историјски музеј Србије, Музеј историје Југославије, Природњачки музеј, Галерија Матице српске, Музеј науке и технике, Музеј примењене уметности, чији су директори и чланови Организационог одбора. Овогодишњи програм, који ће бити богат изложбама, радионицама, семинарима и другим пратећим садржајима, одвијаће се у знаку теме „Хероји културне баштине” која је, иако необавезујућа, иницирала један број музеалаца да јој прилагоде своје програме.
Према речима Бојане Борић Брешковић, директорке Народног музеја, иначе координатора манифестације, реч је о највећем удруживању домаћих музеја до сада у јединственој акцији, која има за циљ јачање институција и успостављање квалитетније комуникације са публиком. Важно је рећи да програм траје довољно дуго (од 10 ујутру до 10 сати увече), да обухвата два викенда и да публици даје прилику да посети на миру више музеја у више градова и то без куповине карата.
– Одлучили смо се за мај месец, јер тада светска музејска заједница слави Међународни дан музеја (18. мај) и 11. Европску ноћ музеја (16. мај), а ту су још и неки други битни датуми. Дан нашег музеја, такође, пада 10. маја, и ми ћемо га обележити изложбом у Галерији Матице српске – додала је Бојана Борић Брешковић.
Откривени су и неки садржаји који ће моћи да се виде. Пошто се на дан када почиње манифестације обележавају и Дан Европе и седам деценија од победе над фашизмом, у Музеју историје Југославије, како је истакла Неда Кнежевић, директорка Музеја, биће отворена изложба „Уметност као отпор фашизму”, која се реализује у сарадњи са Историјским музејом Србије и којом, заправо, почиње програм.
– Ове године се навршава један век од великог егзодуса 1915, када је страдало и становништво Србије, али и културна баштина наше земље. Тим поводом организоваћемо велики округли сто „Баштина у опасности” – рекла је Мирјана Менковић, директорка Етнографског музеја. Славко Спасић, директор Природњачког музеја, најавио је изложбу која ће посетиоцима на нов начин представити великог пријатеља српског народа и љубитеља природе Арчибалда Рајса, а поставка посвећена ташнама биће доступна у Музеју примењене уметности. У Историјском музеју посетиоце очекује изложба „Последња станица Аушвиц”, док ће манифестација, према речима Душице Бојић, директорке те институције, бити затворена управо у том музеју 18. маја – отварањем велике изложбе о краљици Наталији Обреновић и доделом награде „Михаило Валтровић” Музејског друштва Србије. Музеј науке и технике понудиће у свом новом простору, Галерији „Александар Деспић”, изложбу „Од таласа до Тесле”.
Како је речено, Народни музеј, Етнографски музеј, Историјски музеј Србије, Музеј историје Југославије, Природњачки музеј, Галерија Матице српске и Музеј примењене уметности за разлику од претходних година овога пута неће учествовати у манифестацији „Ноћ музеја”, која је на програму 16. маја у већ познатом термину од шест сати поподне до два сата иза поноћи. Музеј науке и технике тог дана понудиће два различита садржаја – један у склопу ове манифестације, а други у оквиру „Ноћи музеја”, за коју ће се, као и за сваку „Ноћ музеја” плаћати карта. Остале институција самостално ће одлучивати да ли ће учествовати на обе манифестације или само на једној.
– Тиме што смо се овако организовали желимо да покажемо да музеји нису институције од једног дана. Осим тога, желимо да тај датум, 16. мај, обележимо у духу 11. Европске ноћи музеја – бесплатним садржајима – објаснили су окупљени директори.
Ана Јовановић, оснивач „Ноћи музеја”, каже да јој је драго што су инспирисали неке музеје да размишљају у новом правцу.
– „Ноћ музеја” се традиционално одржава треће недеље у мају. И тако је последњих 11 година. Ове године се она поклапа с манифестацијом „Десет дана од 10 до 10”. Ми из „Ноћи музеја” мислимо да је ово добро за културну понуду Србије. „Ноћ музеја” има своју публику, публику коју негује и која долази сваке године због добрих садржаја. Надамо се да ће тако бити и ове године.
М. Димитријевић, Политика

Povezani članci

vesti 7985921199740773919

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item