Шекспировска љубав на српско-албански начин

Шекспиров комад "Ромео и Јулија" премијерно ће бити изведен 5. априла у Националном театру. Редитељ Мики Манојловић: Не можемо...

Шекспиров комад "Ромео и Јулија" премијерно ће бити изведен 5. априла у Националном театру. Редитељ Мики Манојловић: Не можемо живети окружени самима собом. Савић: Мала преписка са Министарством изазвала недоумице. 

СРПСКО-албанска представа "Ромео и Јулија" (режија Мики Манојловић), рађена у копродукцији "Радионице интеграције" из Београда и Qendra multimedia из Приштине - премијерно ће бити изведена 5. априла на сцени Народног позоришта у Београду. На истом месту имаће и три репризе, а Шекспиров комад (такође у четири извођења) видеће средином маја и публика приштинског националног театра. 
- Овај пројекат почео је да се ради још у септембру 2013. године. Представа је двојезична (чуће се и трећи језик), не формално и не без разлога, покушали смо да ова драма има ехо у данашњем свету и у Европи - објашњава Мики Манојловић. - "Ромео и Јулија" је комад о љубави, мржњи и комуникацији. Видећете одличне глумце с Косова, предвођене Албаном Укајем и Милицом Јаневски у насловним улогама. Сматрам важним што ће се извести у Народном позоришту у Београду и у Приштини, чега не би било без подршке Министарства за културу, Владе Србије и косовске стране. Представа је доказ да не можемо да живимо окружени самима собом.
Познати глумац, овог пута у улози редитеља, истакао је да је пројекту уз Министарство културе, помоћ пружила и Комисија ЕУ, као и два фонда за отворено друштво, Србије и Косова. Представа ће се убудуће играти у "блоковима" (због глумаца из две средине, као и Уликса Фехмијуа који живи у САД), имаће прилику да је виде земље региона и други европски градови, а током припрема "Ромеа и Јулије" сниман је и документарни филм који ће, такође, бити касније приказан.
- Косовска и београдска елита су веома удаљене, волео бих да обе погледају ову представу - додао је Манојловић. - То није наш политички "стејтмент" већ уметничка потреба.
В. д. управника Дејан Савић истакао је да у гледалишту за "Ромеа и Јулију" има свега 164 места, али да ће у Народном позоришту учинити све да што више Београђана погледа представу:
- Желим да пожелим велику добродошлицу колегама из Београда и Приштине. Имали смо малу преписку са Министарством, што је изазвало и неке мале недоумице. У једном допису су нам тражили десетак дана за "Ромеа и Јулију", што је било немогуће. Али, на крају смо се чисто и лако договорили, тако да ћемо после дужег времена имати "Ромеа и Јулију" у Народном позоришту. Драго ми је и што је ово пројекат Микија Манојловића који је двадесетак година био члан наше куће и што у њему игра Анита Манчић, коју бисмо радо видели у нашем ансамблу.
У име Министарства културе, свесрдну подршку представи дала је Ана Вучетић, а глумац Албан Укај (Ромео) је рекао:
- Људи који прате позориште прихватиће нашу представу у позоришним оквирима. Надам се да ће имати континуитет у извођењу.
Албан Укај је подсетио и да ће ово бити његова четврта представа пред београдском публиком: претходиле су јој "Хипермнезија" (режија Селма Спахић, "Хартефакт" и Битеф театар), "Патриотик хипермаркет" (Дино Мустафић, у продукцији Асоцијација "Културанова" из Новог Сада i Qendra Multimedia из Приштине), као и представа "Изопачени" (режија Андреј Носов, уз подршку браће Рокфелер и МОТТ фондације).
ЕКИПА
У представи играју Менсур Сафћију, Никола Ракочевић, Арменд Исмајли, Небојша Глоговац, Албан Укај, Горан Јефтић, Арменд Балоку, Фарис Бериша, Уликс Фехмиу, Едона Ресхитај, Наташа Тапушковић, Милица Јаневски (у алтернацији са Јованом Гавриловић), Анита Манчић и Арта Селими. Драматург је Олга Димитријевић, сценограф Бранко Хојник, костимограф Зора Мојсиловић Поповић, а кореограф Соња Вукићевић.
Вечерње новости

Povezani članci

vesti 3594192704139104775

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item