Правда за празилук

Још једна кампања Београдске филхармоније заинтересовала је и поделила јавност. Слоган "Није за свакога", за једне је увредљив...

Још једна кампања Београдске филхармоније заинтересовала је и поделила јавност. Слоган "Није за свакога", за једне је увредљив, а за друге – погађа у срж. За Филхармонију то је порука елитама да се запитају коју улогу имају у друштву.

Први пут су се у Улици Страхињића Бана суграђанима захвалили што не долазе. Овог пута, написали су да Филхармонија и није за свакога.

Члан Београдске филхармоније Јелена Милашиновић рекла је да су овим желели да подвуку један категоричан став против свеопштег популизма који је ушао у све сегменте друштва, али и да пробуде сваког индивидуално да размисли шта може да учини против тога, колико се искључује или је искључен из одређеног друштвеног процеса.

Док је за Филхармонију реаговање на друштвене поремећаје ствар одговорности, део јавности је оптужује за елитизам и снобизам. Подсећају и да се, једним делом, та национална институција финансира новцем свих грађана.

Маркетиншки стручњак Небојша Крстић каже да не зна коме се обраћају, али види начин на који се обраћају, да је лоша, елитистичка, снобовска, увредљива, али ипак мисли да је погодила мету и све остало.

Отворено је и питање где су границе рекламе – односно шта је увреда, а шта добар маркетиншки трик.

Милашиновићева каже да је свакако у питању критика, а не увреда.

"Тешко је сад правити у савремено време нешто што је за свакога и то је унапред погрешна претпоставка, како у животу тако и у маркетингу морате се помирити са тим да вас неки воле а неки не воле", наводи Иван Станковић из маркетиншке агенције "Комунис".

Маркетинг је, објашњавају стручњаци, играње са жељама конзумената. Тај слоган је, подсећају, само наставак раније започете провокативне кампање.

"Она је безобразна, радикална, узнемирујућа и мислим да је то комуникација која је добра, која испуњава свој основни циљ да Филхармонију стави у центар збивања, елите. Филхармонија и комуникација Филхармоније јесте на неки начин упућена елити, елита се осећа на неки начин повлашћено што није празилук, а да ли се празилук препознаје – то нас није ни брига", каже креативни директор РТС-а Борис Миљковић.

Као одговор на кампању, на друштвеним мрежама се појавила и контракампања. Слоган – "Правда за празилук".

РТС

***

Након одличне кампање "Хвала што не долазите" Филхармонија нас је почастила новом кампањом "Није за свакога" и сликом празилука, као симболом сељаштва који вири појединима из дупета. Кампања је одлична јер привлачи пажњу, изазива полемику, већ се данима свађамо око ње... И све би то било у реду да је то кампања, као на пример команије Лоуис Вуиттон, али овде имамо случај да се један буџетски паразит усудио да вређа и понижава људе који је плаћају! Елитизам и снобизам Београдске филхармоније је само показао њихову малограђанштину од које не виде празилук који вири из њиховог дупета!

Зато,#pravdazapraziluk

***

Слоган „Није за свакога” као да на најбољи начин сажима поруку неолибералног друштва

Контроверзна рекламна кампања за нову сезону Београдске филхармоније, која протиче под слоганом ,,Није за свакога”, уследила је после једне од чувених колумни премијера у којој се пожалио да га елита не разуме.

У причу се онда укључио један недељник који је кампању филхармоније повезао са одговором елите премијеру и жалопојком да, и поред свих брљотина власти, елита ћути. Тачније, ћуте сви, осим филхармоније која пушта глас: „У одбрану елите устаје најелитинија институција.”

Замршено? Баш тако, а постаје још замршеније када се сетимо да је сасвим вероватни инспиратор и ове кампање, као и оне, сличне, из 2011. године, садашњи министар културе Иван Тасовац, дакле, сама власт. Као да се власт најпре жали да нема критике, а онда сама преузима на себе тај задатак, не да критикује себе, него све друге. Порука „Није за свакога”, заправо, описује позицију власти у друштву. Као да министар поручује „елити”: „За вас није ни да владате ни да критикујете, ви сте елита само онолико колико је потребно да вас маркетиншки обрадимо и претворимо у ништа. Права елита смо ми који смо на власти – елита елите, такорећи.” Укратко, није за свакога да критикује и одговара премијеру, министар ће одговорити премијеру.

Тако се једна од порука кампање „Правда за празилук”, праћена сликом празилука преко нотне свеске, од провокације на линији одбране праве културе, претвара у шифру за однос власти и грађана. Јер, за „празилук” односно, све остале који не посећују филхармонију и праведно је да остану изван ње. Једна проста околност – да сви нису посетиоци филхармоније – претвара се у идеолошки налог да сви ни не смеју бити њени гости. То је један од основних хокуса-покуса идеологије: данас сте само обичан грађанин са свим правима, а сутра сте, без икакве властите кривице, постали „празилук” без права.

Тасовчева формула „Није за свакога” може се широко применити. Није за свакога ни да се појављује у медијима – па, ако некога нема, онда се може говорити о примени овог правила, а не о цензури. Није за свакога ни да види уговоре које власт потписује са страним инвеститорима, пошто за процену ових уговора треба пуно стручног знања, а сви то немају. Нијеза свакога ни да се образује и стекне диплому. То што сада имамо инклузивно образовање обавезно и једнако за сву децу и младе не мора да буде тако. Не ретко се чује да је овај јавни сектор „издржаван” и превелик па би и ту можда требало нешто променити.

Када је 2011. Београдска филхармонија поручивала посетиоцима кафића у улици Страхињића бана „Хвала што не долазите”, тадашњи директор Тасовац правдао се тиме да би уместо о питањима укуса, требало расправљати о томе „зашто је испијање кафе у Србији луксуз”. Било је ту и кочоперних порука директора упућених тадашњој културној елити, како националистичкој тако и проевропској, а све у име младих. Четири године касније ова порука бриге за сиромашење грађана као да се изгубила. Сада се у пароли „Није за свакога” види позив на „иницијативу и истрајност”, на потребу да се потрудимо да не будемо „свако” и постанемо „елита”. То што овај труд подразумева да смо оне сиромашне који немају за кафу оставили иза себе, никог више не узбуђује.

„Није за свакога” – тај слоган као да на најбољи начин сажима поруку неолибералног друштва. Некада су поруке биле сасвим супротне: „Образовање свима!”, „Летовање за свакога!” Мислим се, да ли бисмо могли да вратимо ове слогане једнакости? Да видимо, на нов начин, шта би то стварно могло бити једнако за свакога, а шта да оставимо да буде приватно власништво и неједнако? Управо сада се одлучује о томе. Хоћемо ли да имамо школство које ће свакоме пружати добру основу за живот, максимално квалитетну? Смањивање плата и претње отпуштањем у просвети ја видим као поруку одустајања власти од образовања за свакога. Питање је дана када ће се неко сетити да каже да, ако неко жели боље образовање или боље плаћено запослење у образовању, мора да пређе у приватан сектор.

А у приватном сектору све ће бити као у филхармонији.

Уредник сајта „Филозофијаинфо”
Владимир Милутиновић, Политика

***

Београдска филхармонија је својом новом кампањом "Није за свакога" желела да анимира сваког појединца и пробуди га из пасиве и пристајања на "цунами" неукуса, кича и деградације, изјавила је ФоНету портпаролка Београдске филхармоније Јелена Милашиновић.
Према њеним речима, Филхармонија је желела да анимира сваког појединца да размисли шта може сам активно да уради на тему свеопштег популизма који је продро у све сегменте друштва.
Милашиновић сматра да би појединац требало да направи разлику између прихватања и неприхватања, да се пробуди из пасиве у којој пристаје на "цунами неукуса, кича и потпуне деградације".
Кампања је провокативна, имала је за циљ да буде директна. Ми смо на овај начин желели да поставимо питање елита у данашњем друштву, односно колико су оне одговорне, шта је њихова улога и колико су активне, објаснила је Милашиновић.
Свакако да подтекст кампање јесте критика друштва, напоменуула је она, будући да смо изабрали симбол (празилук), који на нашем плакату представља парадигму друштва у којем живимо.
Филхармонија је кампањом дала став, али цела сезона у својој разради управо говори, уколико се неко одлучи за ову врсту избора, да има избора у одабиру културног садржаја или оног другог, прецизирала је Милашиновић.
Према њеним речима, Филхармонија кроз своје циклусе отвара врата и за "почетнике", "искусне", "заљубљене", "мегаломане" и "авантуристе", за све оне који желе другачију врсту садржаја, воле класичну музику или желе да постану љубитељи класичне музике.
Осврћући се на приговоре да је кампања увредљива, Милашиновић узвратила да је "то је критика", док је противкампању "Правда за празилук" означила као креативну.
Нама је драго ако смо изазвали да на креативан начин људи одговоре на став који смо ми изнели, само бисмо волели да и тема коју смо покренули, која је врло ангажована, оде у активнији дијалог, а не само у шалу и критику, поручила је Милашиновић.
Она је оценила да бројни коментари на друштвеним мрежама, нажалост, говоре управо о тој пасивизацији друштва на коју Филхармонија указује.
Милашиновић је подсетила да је Филхармонија на буџету, као институција културе од националног значаја, али и да је више него позната и по развијању модела јавно-приватног партнерства.
Ми подржавамо такву врсту финансирања, подржавамо тај светао пример, истакла је Милашиновић и оценила да је Филхармонија данас на овом месту захваљујући и том систему рада и да жели да напредује у моделу који је сама започела.
Упитана да ли ће и како кампања "Није за свакога" утицати на посетиоце Филхармоније, Милашиновић је одговорила да Филхармонија има своје претплатнике и своју публику, која је лојална.
Ми водимо рачуна о њима, али желимо да ова институција, будући да је врло активна, ни буде херметична, већ да анимира, па и на овај можда гранични начин, и да тако отвори врата онима који су се уплашили да можда немају избора за себе, закључила је Милашиновић.


ФоНет

Povezani članci

vesti 4891565921859013650

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item