Balerine kakve do sada niste videli na 12. Beogradskom festivalu igre

"Balet Trokadero od Monte Karla”, čuvena njujorška muška trupa koja izvodi sve pa i ženske uloge klasičnog repertoara, gostuje na 12....

"Balet Trokadero od Monte Karla”, čuvena njujorška muška trupa koja izvodi sve pa i ženske uloge klasičnog repertoara, gostuje na 12. Beogradskom festivalu igre. Prva predstava je sutra (20) u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, a druga u ponedeljak, 30. marta, (20) na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Deo čuvene njujorške trupe


Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung rekla je na konferenciji za novinare da su sve ulaznice za sutrašnju predstavu svojevrsnog “pozorišnog fenomena” rasprodate još pre mesec i po dana, a da je još malo karata preostalo i za izvođenje u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. 

- Program te trupe prepun je iznenađenja. Želela sam odavno da "Balet Trokadero od Monte Karla" bude gost festivala, ali sam se plašila da festival još nema tu zrelost i evo to smo postigli sada - rekla je Jung.

Umetnički direktor trupe Tori Dobrin rekao je da je trupa koja slavi četiri decenije rada, muški komični balet bez ženskih igrača na sceni, ali da produkcijski tim čine isključivo žene.

- U našim predstavama nema ničeg eksplicitnog, ni provokativnog, mi imitiramo balerine, a ne žene. Umetnici nemaju pol, oni promovišu samo umetnost - rekao je Dobrin.

On je dodao da u kompaniji sa 16 igrača vlada dobra atmosfera jer svi imaju podjednaku šansu da se pojave u glavnim ulogama, nema zavisti i mržnje i da te pozitivne vibracije oseća i publika.

- Naše predstave su duhovite, žene koje vole balet mogu da dovedu muževe koji
"Blic“ je imao priliku da u Milanu gleda nastup ovih po mnogo čemu nesvakidašnjih balerina sa svih meridijana, a o čemu možete pročitati višeOVDE
ga mrze, decu, bake i deke, to je šou namenjen svim generacijama. Želimo da prikažemo dobru baletsku tehniku, ali pre svega da zabavimo publiku - istako je  Dobrin.

On je dodao da muškarcima nije teže da nastupaju u ženskim ulogama
i u špic patikama, ali da publika ne treba da očekuje istu vrstu gracioznosti, jer oni imaju veća stopala, snagu i mišićnu masu i ne bi ni bilo moguće da to postignu.- Mnogo radimo na klasičnom ruskom stilu, imamo ruske pedagoge i nastojimo da sve bude tehnički savršeno i u granicama dobrog ukusa, ali pomalo drugačije i novo. Današnjem svetu nedostaju klasične dive, mi želimo da ih vratimo na scenu i da budemo zabavni - rekao je Dobrin.

Nemačka baletska trupa "Visbaden - Darmštat" predstaviće se prvi put beogradskoj publici večeras (20h) u Sava centru.

Baletski igrač Robert Karter rekao je da su predstave "Baleta Trokadero od Monte Karla" zabavne i sofisticirane, ali bez namere da bilo koga ugroze ili povrede.

- Na naše predstave često dolaze ljudi koji nemaju nikakvog iskustva, nisu nikada ranije gledali balet, ali posle toga redovno idu na ozbiljne baletske predstave. Mi smo neka vrsta ambasadora koji promovišu umetnost - rekao je Karter.

Baletski igrač Rafaele Mora rekao je da je snaga te trupe to što ne želi ništa da dokazuje i da niko ne mora da brine da li će razumeti predstavu.

- Mi sledimo tradiciju klasičnog baleta, ali nismo muzej na sceni i neće biti ničeg dosadnog i mrtvog u našim predstavama - rekao je Mora.

"Balet Trokadero od Monte Karla" u Beograd i Novi Sad dolazi posle turneje po Italiji, a nastupiće u predstavama “Labudovo jezero” u koreografiji Leva Ivanoviča Ivanova, “Kreni za barokom” Petera Anastosa i “Pakita” koreografa Marijusa Petipa.

Blic

Povezani članci

vesti 8194806645461070576

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item